Do Śląskiego Oddziału Straży Granicznej podążają kuchnie polowe. Dzięki uprzejmości Dyrekcji Zespołu Szkół w Kuźni Raciborskiej im. Jana Wawrzynka, szwarne dziołchy rychtujom żur śląski, wg oryginalnej, starej, śląskiej receptury. Zgromadzeni goście będą mogli zakosztować tradycyjnej, regionalnej potrawy, której przepis podajemy poniżej.
Nad prawidłowym przygotowaniem znanej od dawna śląskiej zupy czuwa Naczelnik Wydziału Organizacji i Promocji – ppłk SG Jacek Jacków.
Przepis na żur śląski
Składniki na żur: 1,5 l wody, 0,5 kg boczku lub wędzonych żeberek, 2 szklanki zakwasu, 0,5 kg ziemniaków, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz do smaku, skwarki.
Jak narychtować?
W gorku uwarzić wyndzonka, Wloć dwie szolki nociastku. Postawić na łogniu, coby zewrało i warzić pora minut. Doloć troszkom śmietonki, dać soli i korzynio do szmaku. Do talyrza ze żurym dowało sie łyżka pożganych ziymnioków, a na wiyrch pomaściło się szpyrkom. Kożdo gospodyni wiedzioła, że jak żur wyszeł kwaśny, stykło doloć słodkij śmietonki abo mlyka, jak mało kwaśny – szło polepszyć szmak kwaśnom śmietanom. Dzisio baby do żuru dodawajom tyż pynto wusztu i jajco uwarzone na twardo.
Smacznego !!!