Z tej okazji w środę (12. maja) znany z kulinarnych programów, regionalny kucharz i popularyzator śląskiej kuchni Remigiusz Rączka gotował w Komendzie Śląskiego Oddziału Straży Granicznej. Czynny udział w przygotowaniu związanych z regionem potraw wziął Zastępca Komendanta Śląskiego Oddziału Straży Granicznej płk SG Marek Koch, Komendant Placówki SG w Bielsku-Białej mjr SG Piotr Tomaszek, kpt. SG Agnieszka Horodyska oraz mł. chor. SG Agnieszka Piątek.
Wspólnie z Remigiuszem Rączką przyrządzili 3 dania:
„Grys ze szpyrkami” – według przepisu kuchni beskidzkiej,
„Zupa z maślonki” - danie rodowodem z ziemi raciborskiej,
„Pierogi z krupniokiem okraszone cebulką i boczkiem na młodej kapuście na gęsto” – danie łączące Kresowiaków i Ślązaków.
Nakręcony w Śląskim Oddziale SG odcinek popularnego programu kulinarnego ,,Rączka Gotuje” zostanie wyemitowany 29 oraz 30 maja w TVP 3 Katowice.
Przedsięwzięcie zostało zrealizowane we współpracy z NSZZ FSG ŚlOSG