Straż Graniczna Śląski Oddział Straży Granicznej w Raciborzu im. nadkom. Józefa Bocheńskiego W tym roku 16 maja Straż Graniczna będzie obchodziła okrągłą 30-tą rocznicę powołania. - Aktualności

Nawigacja

Aktualności

W tym roku 16 maja Straż Graniczna będzie obchodziła okrągłą 30-tą rocznicę powołania.

Szymon Mościcki

Śląski Oddział SG przygotowuje się do obchodów 30-lecia powołania Straży Granicznej. W związku z panującą pandemią wiele przedsięwzięć związanych z obchodami naszego święta musieliśmy przesunąć. Niemniej jednak jubileusz przypada na 16 maja, ale obchodzić go będziemy przez cały rok.

Z tej okazji w środę (12. maja) znany z kulinarnych programów, regionalny kucharz i popularyzator śląskiej kuchni Remigiusz Rączka gotował w Komendzie Śląskiego Oddziału Straży Granicznej. Czynny udział w przygotowaniu związanych z regionem potraw wziął Zastępca Komendanta Śląskiego Oddziału Straży Granicznej płk SG Marek Koch, Komendant Placówki SG w Bielsku-Białej mjr SG Piotr Tomaszek, kpt. SG Agnieszka Horodyska oraz mł. chor. SG Agnieszka Piątek.

 

Wspólnie z Remigiuszem Rączką przyrządzili 3 dania:

„Grys ze szpyrkami” – według przepisu kuchni beskidzkiej,

„Zupa z maślonki” - danie rodowodem z ziemi raciborskiej,

„Pierogi z krupniokiem okraszone cebulką i boczkiem na młodej kapuście na gęsto” – danie łączące Kresowiaków i  Ślązaków.

Nakręcony w Śląskim Oddziale SG odcinek popularnego programu kulinarnego ,,Rączka Gotuje” zostanie wyemitowany 29 oraz 30 maja w TVP 3 Katowice.

Przedsięwzięcie zostało zrealizowane we współpracy z NSZZ FSG ŚlOSG

do góry